2018. január 22., hétfő

Léderer Ábrahám a grafológiáról

Léderer Ábrahám
Léderer Ábrahám 1827 januárjában Csehországban született. Prágában kapott tanítói oklevelet. Nálunk először a tatai zsidó hitközség iskolájában tanított az akkor 28 esztendős férfi. Pedagógiai szervezőképességére felfigyeltek, s hamarosan megbízták a pesti izraelita mintatanoda vezetésével. 1867-ben már az Országos Izraelita Tanítóegylet alapítója lett. Két évvel később nemcsak az országos közoktatási tanács tagja, hanem az állami tanítóképző-intézetek igazgatótanára.
Léderer (vagy Lederer!) Ábrahám korának nemcsak jeles pedagógusa volt, pedagógiai szakíróként is jeleskedett. Eleinte német lapokban, majd a magyar nyelvűekben is publikált. Nevét a nyári táborozás hazai meghonosítójaként is számon tartják.
Már túl járt a hetvenen, amikor 1889-ben nyugalomba vonult. De mint a magyar pedagógusok nesztora sokáig aktív maradt, még halála előtt nem sokkal is publikált pedagógiai tanulmányt. 1916 őszén hunyt el Budapesten, tisztes kort ért meg.
A szépszámú neveléstudományi és egyéb munkái közül egyet említünk. Ugyanis, ha tehetnénk, a Magy. paed. Szemle 1886. I. füzetét lapoznánk fel, melyben Léderer Ábrahám „Graphologiai tanulmány” c. írása megjelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése